În afară de explorarea atracțiilor și frumuseților naturale ale României, nu este de nelipsit să vă răsfățați cu bucătăria națională. Pe lângă mâncărurile autentice, există și cele influențate de alte culturi. Unele feluri de mâncare sunt chiar asemănătoare cu ceea ce puteți gusta în alte bucătării naționale, deși denumirile diferă. Cu toate acestea, România are mai mult decât suficient pentru a satisface foamea gastronomică.
Începuturile bucătăriei locale s-au datorat produselor care cresc doar în zonă și influențelor bucătăriei slave, maghiare și greco-romane. O specialitate românească este reprezentată de abundența ingredientelor din carne. Carnea poate fi preparată în diferite moduri, principalul lucru este ca cantitățile să fie generoase. Astăzi există, desigur, o atitudine respectuoasă față de vegetarieni și, prin urmare, unele mâncăruri tradiționale pot fi ușor modificate.
Cea mai cunoscută delicatesă culinară românească este mamaliga. În alte bucătării este cunoscută și sub numele de polenta. Se face din făină de porumb și poate fi îmbogățită cu condimente. Se caracterizează printr-o culoare galben strălucitor, o aromă dulceagă și o consistență densă. Costul variază de la un loc la altul. Un alt fel de mâncare românesc bine cunoscut este carnati, un cârnat afumat picant și destul de gras. Se servesc la cuptor cu legume, dar puteți alege o altă garnitură.
Un clasic local, schnitzel-ul de vițel este renumit în întreaga lume. Când vine vorba de mâncarea de stradă, atât de populară în zilele noastre, bucățile de mitey sunt la ordinea zilei. Acestea sunt rulouri de carne gătite pe grătar. Specialitatea lor este adaosul de condimente picante, dar puteți cere și adaosuri mai puțin savuroase. Mai delicată este mâncarea frigueruij. Este un set de bucăți mici de carne, servite pe frigărui subțiri și, de asemenea, „decorate” cu diferite condimente.
Dacă mâncărurile din carne nu vă plac sau pur și simplu doriți ceva gustos, ar trebui să acordați atenție deliciilor culinare din legume. Puteți încerca, de exemplu, salata givoc cu vinete prăjite, roșii și oțet balsamic. Ca în toată bucătăria românească, chiar și această salată simplă are condimente picante. Ouăle umplute cu diverse legume constituie un aperitiv excelent. Oaspeții tradiționali ai sărbătorii sunt supele, care includ fasole, carne (de pui sau de vită), legume etc.
De asemenea, românii au o slăbiciune pentru paste. Masa este întotdeauna plină de prăjituri, kulachi, produse de patiserie și alte delicatese de acest fel. Găluștele (cu carne, cartofi sau prăjituri dulci) și plăcintele (cu brânză, cașcaval sau dovleac) sunt reprezentanții tradiționali ai acestei „familii”. La desert sunt adesea clătite cu o umplutură dulce (miere, gem, dulceață etc.). Turtă dulce și budinci de orez pot fi, de asemenea, savurate ocazional.
Vorbind de băuturi, punctul culminant al serii este zuika aromată cu fructe. Este un vin făcut din mere, prune și piersici. După un ospăț delicios sau o petrecere, o cafea prăjită ușor acrișoară va salva ziua.